Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα (Μέθοδος Thomas Gordon)
Συχνά, οι γονείς εκφράζουν την απογοήτευσή τους και την ανησυχία τους για διάφορες καταστάσεις, που βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή με τα παιδιά τους. Ορισμένα από τα πιο κοινά παράπονα περιλαμβάνουν:
- «Κάθε πρωί μέχρι να ετοιμάσω τα παιδιά για το σχολείο, ζω μια πραγματική δοκιμασία.»
- «Η καθημερινή μάχη με το διάβασμα με έχει εξαντλήσει. Δεν ξέρω τι να κάνω πια.»
- «Το παιδί μου επιστρέφει συχνά από το σχολείο στεναχωρημένο. Δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει και πώς να το βοηθήσω.»
- «Ανησυχώ με το θέμα του φαγητού. Το παιδί μου τρώει ελάχιστα και μόνο συγκεκριμένα φαγητά, και αυτά με μεγάλη δυσκολία.»
- «Ο μικρός έρχεται κάθε βράδυ στο κρεβάτι μας, και δεν ξέρω πώς να το σταματήσω αυτό. Δεν κοιμάμαι πια.»
- «Το πρωινό “μαρτύριο” συνεχίζεται και το βράδυ. Να τα ξεκολλήσω από την τηλεόραση, να κάνω το μπάνιο τους, να βουρτσίσω τα δόντια τους και να τα βάλω να κοιμηθούν… Στο τέλος της ημέρας είμαι πραγματικά εξαντλημένη.»
- «Ανησυχώ για τα παιδιά μου, καθώς εισέρχονται στην εφηβεία. Τα ναρκωτικά, το διαδίκτυο, οι παρέες, το αλκοόλ, οι εξετάσεις, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η εμφάνιση, οι αξίες… το άγχος είναι μεγάλο.»
- «Οι κανόνες σχεδόν ποτέ δεν τηρούνται και συχνά συνοδεύονται από φωνές, ένταση και αποξένωση.»
- «Οι δάσκαλοι μου λένε ότι το παιδί μου έχει αρχίσει να γίνεται επιθετικό στο σχολείο. Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ.»
- «Δεν μπορώ να ξεκολλήσω το παιδί μου από το διαδίκτυο και τα βιντεοπαιχνίδια.»
Αυτές οι καθημερινές ανησυχίες καταδεικνύουν την ανάγκη, για ουσιαστική υποστήριξη και καθοδήγηση. Εδώ ακριβώς έρχεται το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα, το οποίο έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της σχέσης γονέα και παιδιού και την αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων, που προκύπτουν στη διαδικασία της ανατροφής.
Με την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου Αποτελεσματικού Γονέα, οι συμμετέχοντες γονείς θα έχουν αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να:
- Βοηθούν το παιδί τους να λύνει τα προβλήματά του με αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να γίνονται παρεμβατικοί.
- Διεκδικούν τις ανάγκες τους με τρόπο, που δεν θέτει σε κίνδυνο τη σχέση τους με το παιδί τους.
- Δημιουργούν μία ουσιαστική και αρμονική σχέση με το παιδί τους, προλαμβάνοντας πιθανές συγκρούσεις μέσω δεξιοτήτων πρόληψης.
- Διαχειρίζονται τις συγκρούσεις με ισότιμο και δημοκρατικό τρόπο, χωρίς να υπάρχει «νικητής» και «ηττημένος».
- Αντιμετωπίζουν συγκρούσεις αξιών με σεβασμό, ευαισθησία και κατανόηση.
Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα:
Το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1962 από τον κλινικό ψυχολόγο Dr. Thomas Gordon και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ως το πρώτο εργαστήριο, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας για γονείς. Μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει σε αυτό, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο γονείς σε 43 χώρες, ενώ το σχετικό βιβλίο «Parent Effectiveness Training» έχει πουλήσει πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα σε 33 γλώσσες.
Ο κύριος στόχος του Εργαστηρίου είναι να εφοδιάσει τους γονείς, με τις απαραίτητες δεξιότητες για να αναθρέψουν τα παιδιά τους με τρόπο που θα προάγει θετικά χαρακτηριστικά όπως:
- Υπευθυνότητα
- Αυτοπειθαρχία
- Συνεργασία
- Αυτονομία
- Σεβασμός
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της καλλιέργειας των φυσικών θετικών στοιχείων, που διαθέτει κάθε άτομο, αποφεύγοντας τόσο τον αυταρχικό, όσο και τον υποχωρητικό τρόπο γονικής καθοδήγησης. Η σχέση γονέα-παιδιού είναι θεμελιώδης και οι δεξιότητες που αποκτώνται βοηθούν στην οικοδόμηση μιας αρμονικής και ουσιαστικής σχέσης.
Η επιτυχία του Εργαστηρίου οφείλεται κυρίως στην προσέγγιση του, η οποία δεν περιορίζεται στη μετάδοση θεωρητικών γνώσεων, αλλά επιδιώκει να θεμελιώσει πρακτικές βάσεις, που θα φέρουν άμεσα και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στα καθημερινά προβλήματα της οικογένειας. Για το σκοπό αυτό, το Εργαστήριο είναι βιωματικό και συνδυάζει διαλέξεις μικρής διάρκειας με πρακτικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων, συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών.
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων (βίντεο, διαφάνειες, παιχνίδια ρόλων κ.ά.), για να διευκολύνει την αφομοίωση των εννοιών και την εφαρμογή των νέων δεξιοτήτων στην καθημερινότητα των γονέων.