1. ΑΡΝΗΣΗ
Σ’ αυτό το στάδιο το άτομο που έχει δεχτεί την απώλεια, βρίσκεται υπό την επήρεια του σοκ και δυσκολεύεται να αποδεχτεί το γεγονός. Είναι τότε που αρχίζει να κάνει σκέψεις τύπου ‘’δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό’’ κα.
Η άρνηση είναι εκείνο το στάδιο που λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας, για να προστατεύσει το άτομο από την ύπαρξη του άγχους, το οποίο φαίνεται να τον κατακλύζει, όταν αναγνωρίζει ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει στη ζωή του. Πιο απλά, ο άνθρωπος τη στιγμή που χωρίζει είναι τόσο αγχωμένος και σοκαρισμένος, που ο οργανισμός του για να τον προστατεύσει δεν τον αφήνει να το πιστέψει.
2. ΘΥΜΟΣ
Σ αυτό το στάδιο το άτομο έχει ήδη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει και αρχίζει να αναρωτιέται γιατί συμβαίνει αυτό σε ‘κείνο. Θυμώνει με τον εαυτό του , καθώς αναγνωρίζει τις ευθύνες του. Συχνά τα βάζει με τον τέως σύντροφο, ενώ γίνεται εχθρικός και επιθετικός με τους κοντινούς του ανθρώπους, ακόμα και με τους φίλους του. Σ αυτό το στάδιο συχνά παρατηρούνται και σωματικές αντιδράσεις, δηλ. το άτομο δεν έχει όρεξη να φάει, να κοιμηθεί, να βγει κτλ. Ενώ νιώθει να βρίσκεται σε υπερένταση.
3. ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Η διαπραγμάτευση είναι το στάδιο, όπου ο άνθρωπος αρχίζει να νιώθει τύψεις κι ενοχές, σκεπτόμενος τα δήθεν λάθη που έκανε κι οδήγησαν τον σύντροφό του να τον χωρίσει. Σκέψεις τύπου ‘’αν έκανα αυτό, τότε δεν θα χωρίζαμε’’ κτλ αρχίζουν να τον βασανίζουν. Παρατηρείται συχνά το άτομο να παίρνει όλη την ευθύνη και να μην βλέπει τόσο ξεκάθαρα. Αρχίζει να σκέφτεται πόσο όμορφα πέρναγε μέσα στην σχέση κι οι χαρούμενες αναμνήσεις τον κατακλύζουν. Είναι τότε που μπαίνει στην διαδικασία να ‘’διαπραγματεύεται’’ με τον εαυτό του και να κάνει σενάρια για το πώς θα κινηθεί από ‘δω και πέρα με στόχο να επιστρέψει ο αγαπημένος του.
4. ΘΛΙΨΗ
Στο στάδιο αυτό περνάει το άτομο μόλις συνειδητοποιήσει ότι ο χωρισμός είναι οριστικός. Είναι ένα δύσκολο στάδιο, γιατί ο άνθρωπος αρχίζει να αισθάνεται έντονη θλίψη και στεναχώρια, κλαίει, νιώθει ότι δεν αντέχει κι ότι χάνεται ο κόσμος του. Δεν θέλει να φάει ή θέλει να τρώει συνέχεια, ενώ πολλοί πιάνουν τον εαυτό τους να νιώθει ότι τρελαίνεται. Εδώ είναι που τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να γίνουν εντονότερα και η απλή θλίψη και στεναχώρια να γίνει κατάθλιψη. Τέλος στο στάδιο της θλίψης μπορεί να παρουσιαστούν και τάσεις αυτοκτονίας αν και εφόσον ο άνθρωπος δε μπορεί να διαχειριστεί την απελπισία του.
5. ΑΠΟΔΟΧΗ
Είναι το στάδιο που το άτομο αποδέχεται τον χωρισμό. Σιγά σιγά σκέφτεται, ότι θέλει να προχωρήσει παρακάτω, ακόμα κι αν αισθάνεται ότι οι πληγές του δεν έχουν κλείσει. Ξεκινάει να βγαίνει πιο συχνά και να κάνει σχέδια για το πώς θα προχωρήσει από δω και πέρα τη ζωή του. Τα συναισθήματά του αρχίζουν να αλλάζουν κι από ‘κει που ένιωθε απελπισία, αρχίζει να νιώθει καλύτερα. Μπορεί μάλιστα να νιώθει έτοιμος στο ενδεχόμενο μιας καινούργιας σχέσης. Ο πρώην σύντροφός του μπορεί ακόμα να είναι στο μυαλό του, αλλά έχει πάψει να τον βασανίζει.
Όλα τα παραπάνω στάδια είναι φυσιολογικά. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι είναι δύσκολα και πολλές φορές δυσβάσταχτα. Για τον λόγο αυτό αν νιώθεις ότι τα οδυνηρά αυτά συναισθήματα δε μπορείς να τα αντέξεις και να τα αντιμετωπίσεις για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα για ‘σένα να είναι εξαιρετικά έντονα ή να νιώθεις ότι διαρκούν πολύ, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας κι εκείνος θα καταλάβει πώς νιώθεις, θα σε αποδεχτεί και θα σε στηρίξει.