Βασικές προϋποθέσεις μιας αρμονικής σχέσης

Είναι αλήθεια, πως η δημιουργία μίας αρμονικής σχέσης με τους ανθρώπους που ερχόμαστε σε επαφή στην καθημερινότητα μας, μπορεί να αλλάξει κατά πολύ την ψυχολογία μας και να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε θετικές σκέψεις για τους άλλους και πάνω απ’ όλα για τον εαυτό μας.

Αναμφίβολα, το να καταφέρουμε όλα τα παραπάνω δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση για τον καθένα. Για να τα πετύχουμε, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και κάποια δόση αυτογνωσίας. Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις, που είναι αναγκαίο να υφίστανται για να μπορέσει να χτιστεί μία αρμονική, υγιής, και ειλικρινής σχέση με κάποιον άλλον.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ενσυναίσθηση: είναι η “δεξιότητα”, με την οποία μπορούμε να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου. Να μπορούμε δηλαδή, να βγούμε έξω από τον εαυτό μας και να καταφέρουμε να συναισθανθούμε την κατάσταση του άλλου, καθώς και να κατανοήσουμε τα συναισθήματα του. Με την ενσυναίσθηση είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε και τα μη – λεκτικά μηνύματα που δεχόμαστε από εκείνους, που εμείς θεωρούμε ως σημαντικά πρόσωπα στη ζωή μας. Αν η ενσυναίσθηση λείπει από τις σχέσεις μας, δε μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τον ψυχικό κόσμο και τα συναισθήματα του άλλου. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να συμμεριστούμε, να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τον άλλον. Χωρίς αυτά δε μπορεί να υπάρξει ουσιαστική σχέση.

Αποδοχή: τι μπορούμε να κάνουμε για να αποδεχτούμε πλήρως το σημαντικό για εμάς πρόσωπο; Να του δώσουμε την ευκαιρία και την δυνατότητα να είναι ο εαυτό του. Να μπορεί δηλ., χωρίς φόβο και ενοχή να ξεδιπλώνει μπροστά μας τα πραγματικά του συναισθήματα και δεξιότητες τις οποίες έχει. Για να το πετύχουμε αυτό, είναι απαραίτητο να αποδεχτούμε τον άλλον άνευ όρων. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει τις μοναδικές δικές του απόψεις, δεξιότητες και ιδέες, που μπορεί να αποκλίνουν από τις δικές μας. Δική μας υποχρέωση (αν ενδιαφερόμαστε για τη σχέση) είναι να μπορέσουμε να υπερβούμε τις προκαταλήψεις μας και να αποδεχτούμε την διαφορετική οπτική του άλλου για τα πράγματα γύρω μας, χωρίς να μπαίνουμε στην διαδικασία να προσπαθούμε να τον αλλάξουμε. Είναι γνωστό, εξάλλου πως το μόνο άτομο που μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Προσοχή!!! Αποδέχομαι δεν σημαίνει συναινώ , αλλά σέβομαι την διαφορετικότητα του άλλου.

Ειλικρίνεια / αυθεντικότητα: να είμαστε ο εαυτός μας. Να μην αναγκαζόμαστε να υποδυθούμε κάποιον ρόλο έξω από εμάς, με σκοπό να γίνουμε αποδεκτοί. Η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα είναι ο πιο “τίμιος” τρόπος πάνω στον οποίο θα μπορέσει να στηριχτεί μία βαθιά κι αληθινή σχέση. Η έλλειψη αυθεντικότητας, εκτός του ότι είναι κουραστική, γίνεται γρήγορα αντιληπτή και χαλάει η σχέση. Έτσι όπως εμείς αποδεχόμαστε τον ΄΄διαφορετικό εαυτό ΄΄ του άλλου, έτσι κι ο άλλος αποδέχεται τη δική μας διαφορετικότητα.

Η ενσυναίσθηση, η αποδοχή κι η αυθεντικότητα είναι οι πιο βασικές προϋποθέσεις, που είναι απαραίτητο να διέπουν κάθε σχέση μας με κάποιον σημαντικό για εμάς άνθρωπο (αν κι εφόσον μας ενδιαφέρει η σχέση μας μαζί του).

Τέλος, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την εξής αλήθεια: είναι αναγκαίο κι οι δυο πλευρές να ενδιαφέρονται για την σχέση. Αν υπάρχει αδιαφορία από τη μία πλευρά, οι παραπάνω προϋποθέσεις δε μπορούν να λειτουργήσουν.